Як стоматологові уникнути болю в кисті? - meddins

Як стоматологові уникнути болю в кисті?

Болі в зап’ясті можуть бути симптомом різних захворювань – тендиніту, артриту, тунельного кистьового синдрому та інших патологій. Незважаючи на те, що багато з цих хвороб носять спадковий характер або обумовлені анатомічною будовою суглобів і кісток, важливу роль у активації патологічних процесів відіграють особливості роботи стоматолога. Тому ключовим моментом успішної профілактики болю і запобігання прогресування професійних захворювань є правильне виконання маніпуляцій.

 

Носіння рукавичок невідповідного розміру може призводити до порушень у роботі скелетно-м’язової системи. В результаті починає німіти рука, відчувається поколювання або біль в зап’ясті, руці чи пальці.

1. Занадто малі рукавички будуть тиснути на зап’ястя, сковуючи рухи. Це призводить до розтягування м’язів. Засоби захисту повинні вільно сидіти на долоні і в основі великого пальця: так, щоб при стисканні руки в кулак не відчувалося стягування шкіри. В області зап’ястя вони також не повинні облягати. Підходящий розмір – якщо ви можете помістити вказівний палець іншої руки під рукавичку в зоні променевої кістки.

2. Однак занадто велика рукавичка буде заважати міцно тримати і направляти інструмент, А це підвищує ризик травми як пацієнта, так і лікаря. Більш того, дуже вільна рукавичка в зоні зап’ястя призводить до ризику потрапляння потенційно інфікованого матеріалу під неї.

 

Нажаль, усвідомлення того,  як важливо правильно тримати кисть при роботі, приходить лише після появи болю. Найпоширеніша помилка – дуже сильна напруга м’язів і випинання подушечки великого пальця. Як наслідок, рука втомлюється набагато швидше.

Подушечки вказівного і великого пальця повинні тримати ручку інструменту на одному рівні, щоби вони утворювали трохи витягнуту букву «С». Простору між ними повинно вистачати для вільного обертання інструменту. Бокова частина подушечки середнього пальця має бути трохи витягнута і лежати на хвостовику. Безіменний палець повинен бути прямим, так як він виступає центром обертальних рухів, причому середній палець може злегка спиратися на нього зверху. Мізинець має бути розслаблений, не варто його  ані вигинати, ані надмірно випрямляти.

Правильне утримання залежить не лише від навичок лікаря, а й від самого інструменту. Українська компанія Meddins розробляє стоматологічні інструменти у тісній співпраці з фізіологами. Кожен виріб створений відповідно до високих вимог ергономіки і з урахуванням особливостей будови щелеп, зубів, різних ділянок ротової порожнини.

1. Зменшені робочі частини дозволяють зручніше  працювати та забезпечують ювелірну точність стоматологічних маніпуляцій;

2. Ретенційні насічки на ручках покращують тактильні відчуття та мануальний контроль;

3. Збільшений діаметр ручки дозволяє довше працювати без напруги кисті та попереджає розвиток тунельного кистьового синдрому;

4. Ідеальна збалансованість для покращення клінічних результатів.

Ергономічні інструменти Meddins можна утримувати, не роз’єднуючи пальці (як вчили в університеті). Збільшений діаметр ручки та зменшені робочі частини сприяють розслабленню зап’ястя, тому рука під час маніпуляцій перебуває в одній площині з передпліччям.

Не забувайте, що долоня, зап’ястя і передпліччя повинні функціонувати як одне ціле. Не стискайте інструмент занадто сильно – втім, збільшені ручки діаметром 10 мм і не дозволять цього зробити 🙂

Під час огляду намагайтеся тримати зонд чи скейлер якомога легше, інакше з часом у вас можуть виникнути професійні захворювання, наприклад, синдром зап’ястного каналу. Ним хворіють не тільки стоматологи, а й піаністи, годинникарі, фахівці IT-галузі. Хвороба обумовлена стисканням серединного нерву, до чого найчастіше призводять безперервна робота, незмінне положення лікаря протягом кількох годин, дизайн ручки і гострота інструменту. Окрім того, розвитку тунельного кистьового синдрому сприяє хронічна мікротравматизація, пов’язана з постійним виконанням одноманітних рухів.

 

Порада від Meddins:

У процесі зняття зубного нальоту інструмент слід тримати трохи міцніше. При видаленні зубного каменю доведеться тиснути на інструмент трохи сильніше. При цьому на робочу частину, яка контактує з поверхнею зубів, слід впевнено тиснути швидкими очисними рухами, але ці рухи мають виникати не за рахунок пальців, а за рахунок зап’ястя. Під час ручної чистки від каменю обов’язково робіть перерви для розслаблення м’язів кисті. Ручну чистку рекомендується поєднувати з механічною.

 

Важливо стежити за тим, аби робочий інструмент залишався гостро заточеним. Якщо ви працюєте тупим інструментом, то доводиться прикладати значно більше зусиль. Окрім того, ним набагато важче маніпулювати. В результаті, у лікаря втомлюється рука, у пацієнта виникає дискомфорт. Разом ці фактори підвищують ризик травми. 

Інструменти Meddins вироблені з хромонікелевого дисперсно-твердіючого сплаву, який довго зберігає гостроту. Високотехнологічний процес виробництва завершується ручною фінішною обробкою задля досягнення максимальної якості і функціональності. Ручна заточка та полірування в 2 етапи (вручну і за допомогою електролітно-плазмової технології) забезпечує ідеальну гостроту.

Гострі інструменти:

1. Дозволяють досягати більш якісних результатів лікування;

2. Зменшують дискомфорт для пацієнта;

3. Мінімізують ризики випадкових травм, які можуть виникати через докладання надмірних зусиль до тупого інструменту;

4. Забезпечують чудовий тактильний контроль під час роботи;

5. Зменшують зусилля та втому рук.

Як часто потрібно робити заточку? Все залежить від ряду факторів, наприклад, кількості наявних наборів інструменту, щоденної кількості пацієнтів типу та складності процедур. Заточку слід виконувати при появі перших ознак поганої роботи. Тобто коли ви відчуєте, що для видалення каменя потрібно докласти трохи більше зусиль, ніж зазвичай. Також важливо уважно переглядати ріжучі краї на яскравому світлі.

 

Багато лікарів дивуються, коли біль виникає не в робочій руці, а у вільній. Важливо стежити за позицією як правої, так і лівої кисті, яка тримає дзеркало або відсмоктувач. Сила стискання має бути такою ж – зап’ястя розслаблене.

 

Фахівці Американської асоціації стоматологів (American Dental Association, ADA) радять щодня розтягувати руки и робити спеціальні вправи для кисті. Причому коротку зарядку потрібно проводити між кожним прийомом. Лікарі ADA зазначають, що стоматологам різних напрямків показані різні групи вправ, особливо варто бути акуратним, якщо вже з’явилися болі чи дискомфорт. У разі виникнення проблеми зверніться до фізіотерапевта, щоб  він склав індивідуальний комплекс вправ. Неправильні рухи можуть не лише посилити біль, а й призвести до травми.

Професійні захворювання стоматологів виникають від того, що фахівцям доводиться довгий час сидіти у нерухомому положенні, або знову і знову здійснювати одні й ті ж рухи. Але появи симптомів і болів можна запобігти, якщо дотримуватися правил профілактики і використовувати лише якісні ергономічні інструменти.

Форма зворотнього зв'язку

    Дякуємо, ми обов'язково з вами зв'яжемося
    якомога швидше.

    Дякуємо, ви підписані
    на новини