Jak wybrać autoklaw dla stomatologii? - meddins

Jak wybrać autoklaw dla stomatologii?

До стерилізації стоматологічного інструменту і матеріалів висуваються найсуворіші вимоги. Від її якості залежить найголовніше – безпека пацієнтів. Завдяки сучасному високотехнологічному устаткуванню необхідний процес обробки інструментів (раніше тривалий і трудомісткий) став максимально простим і швидким. Найбільш досконалим способом стерилізації вважається автоклавування. Метод застосовується в різних галузях медицини, зокрема і в стоматології. Експерти Meddins розкажуть, чим відрізняються один від одного різні види автоклавів і якими критеріями потрібно керуватися при виборі пристрою.

Автоклав – це пристрій для стерилізації інструментів методом високотемпературної обробки. Вплив здійснюється парою під тиском вище атмосферного. У порівнянні з кип’ятінням, наприклад, цей метод набагато ефективніший, оскільки температура в камері автоклава вище 100°С. Такий спосіб стерилізації знищує хвороботворні мікроорганізмів (при дотриманні вимог для різних матеріалів).

Конструкція автоклава для стерилізації медичних інструментів досить проста. Пристрій виконаний у вигляді герметичної камери, яка оснащена паровим котлом, термометром, манометром і запобіжним клапаном. Принцип дії теж досить простий. Паровий котел перетворює воду на пару, яка подається в робочу камеру. За рахунок герметичності тиск зростає, і пропорційно йому підвищується температура. Манометр і термометр безперервно контролюють параметри пристрою. Якщо тиск і температура перевищують гранично допустимі, спрацьовує запобіжний клапан, апарат автоматично відключається. 

На передній панелі пристрою розташований дисплей, на якому відображається інформація під час роботи і кнопки управління. З їх допомогою користувач може задати потрібні параметри (час обробки, температуру пари), підключити додаткові опції або вибрати один з попередньо встановлених режимів стерилізації.

Паровий медичний автоклав підходить для стерилізації стоматологічного інструментарію в упаковці і без неї. Перший спосіб краще, оскільки він дозволяє зберегти стерильність протягом довгого часу (до декількох місяців). В автоклаві можна обробляти не тільки металеві інструменти, але і текстильні вироби та навіть рідини. Однак такі можливості є не у всіх пристроїв.

Сучасні автоклави для стоматології можуть мати додаткові функції:

1. Попереднє вакуумування. Режим дозволяє повністю відкачати повітря з дрібних пір і важкодоступних порожнин в інструментах. Завдяки цьому досягається стовідсоткова дезінфекція. Повітря, яке залишилось в порах і тонких трубках, може містити мікроорганізми, які не завжди гинуть при високотемпературній обробці. Вакуумування забезпечує повний контакт гарячої пари з поверхнею інструментів і тим самим дозволяє досягти вищого рівня стерильності.

2. Вакуумна сушка. Інструменти і матеріали після обробки повинні бути не тільки чистими, але й сухими. Залишки вологи можуть служити живильним середовищем для патогенних грибів і бактерій, тому їх необхідно видалити. Завдяки режиму вакуумної сушки інструменти після автоклавування абсолютно сухі. Ця функція незамінна при стерилізації виробів із текстилю і пористих матеріалів.

3. Вбудований принтер. Він потрібен для реєстрації і документування результатів стерилізації. У деяких моделях вбудованого принтера немає, але є можливість підключити зовнішній пристрій друкування через відповідний роз’єм.

4. Функції захисту. У разі недостатньої кількості або низької якості води в парогенераторі при перевантаженні лотка пристрій повідомить про проблему користувачеві.

5. Програми самодіагностики. У деяких апаратах передбачені тестові режими для перевірки герметичності в робочій камері і контролю якості видалення повітря. 

ВАЖЛИВО! Автоклав для медичних інструментів – необхідне обладнання для кожної стоматологічної клініки або кабінету. Парова стерилізація – «золотий стандарт» процедури: це надійний, технологічний, багатофункціональний метод. Звичайно, альтернативи існують, але вони не настільки ефективні і не вирішують такого широкого кола завдань.

Наприклад, обробка гарячим повітрям не підходить для скла та дрібних металевих виробів (таких як бори, каналонаповнювач). Під впливом надмірно високої температури, а в камері сухожарової шафи показання термометра піднімаються до 160°С і вище, вони втрачають міцність. До того ж, через відсутність чітких стандартів якість повітряної стерилізації неможливо контролювати. Цей метод зараз використовується тільки для матеріалів, які не витримують впливу вологи (мазей, порошків, розчинів), і в стоматології практично не застосовується.

ВАЖЛИВО!  Нагадуємо, що інструменти Meddins не рекомендується обробляти при температурі більше 177°C, оскільки це може пошкодити покриття виробів та погіршити фізико-механічні властивості медичної сталі.

Що стосується інших способів стерилізації, таких як обробка оксидом етилену або формальдегідом, то вони і зовсім небезпечні. До них вдаються лише у виняткових випадках, коли автоклавування з тих чи інших причин неможливо.

 

Головний параметр відмінності автоклавів-стерилізаторів один від одного – це клас пристрою, який присвоюється відповідно до стандарту EN 13060: 2004. Він визначає функціональні можливості і сферу застосування обладнання.

Клас N. До нього відносяться найпростіші пристрої. Автоклави цього типу працюють тільки в режимі парової стерилізації, у них немає функцій вакуумної сушки і попереднього вакуумування. Вони підходять для обробки гладких суцільнометалевих неупакованих інструментів. Вироби складної геометрії з пористих матеріалів вимагають більш досконалої технології стерилізації.

Клас S об’єднує пристрої з функцією вакуумного сушіння. Такі автоклави ефективно стерилізують суцільнометалеві інструменти в упаковці. Автоклав підходить для виробів із тканини, пластика і пористих матеріалів. Але пристроями класу S не можна стерилізувати інструменти складної конфігурації, з внутрішніми порожнинами і каналами. Наприклад, стоматологічні наконечники в них обробляти не рекомендується.

Клас B присвоюється найбільш високотехнологічним пристроям. Вони забезпечені повним набором функцій, зокрема вакуумною сушкою і попереднім пульсуючим вакуумуванням. Така технологія обробки забезпечує максимально високу якість стерилізації незалежно від матеріалу і конфігурації оброблюваних виробів. Автоклави класу B підходять для будь-яких інструментів, включаючи стоматологічні наконечники. 

Окрім класу обладнання є й інші критерії, на які слід спиратися при виборі автоклава:

– Обсяг стерилізаційної камери. Чим більшу кількість інструментів можна одночасно завантажити в автоклав, тим менше циклів обробки потрібно і тим швидше пройде процедура. Місткість треба підбирати з урахуванням масштабів діяльності: для середньої стоматологічної клініки досить пристрою з об’ємом робочої камери 12-23 л.

– Кількість встановлених програм. Чим їх більше, тим зручніше користуватися апаратом. Потрібний режим, наприклад «стерилізація гладких інструментів в упаковці», задається натисканням однієї кнопки.

– Зручність управління. Дисплей, який легко читати, і зрозуміле призначення кнопок – важливі характеристики з точки зору оператора автоклава.

– Зовнішні габарити. В ідеалі автоклав для стерилізації стоматологічних інструментів повинен бути містким, але при цьому компактним. Це особливо актуально, якщо розміри приміщення невеликі.

У стоматологічній практиці застосовується велика кількість інструментів зі складною геометрією. Наконечники представляють особливу складність в плані стерилізації. В процесі лікування вони безпосередньо контактують з тканинами пацієнта, у внутрішні канали для подачі повітря і спрею потрапляють біологічні рідини. Ці та інші особливості інструментів визначають підвищені вимоги до їх обробки. Автоклави для стерилізації стоматологічних наконечників відносяться тільки до класу B.

Formularz sprzężenia zwrotnego

    Дякуємо, ми обов'язково з вами зв'яжемося
    якомога швидше.

    Дякуємо, ви підписані
    на новини